You are here

Ovidiu Sandor, Mulberry Development: Cu rate anuale de creștere de 10%, perioada actuală nu are nimic de-a face cu anii 2006-2008

Publicat: 7 Nov 2017, Wall-street.ro

Real estate-ul este unul din puținele domenii de business care are atâta putere de a incita spiritele și de a naște dezbateri aprinse, explicația constând în înrădăcinarea adânc emoțională a statutului de proprietar și semnificația acestuia pentru români. De aceea, în perioadele de creștere de prețuri, dar și în cele de scădere izvorăsc pasiuni care duc la scenarii mai mult sau mai puțin realiste. Cu rate anuale de creștere de până la 10%, perioada actuală nu are nimic de-a face cu anii 2006-2008 când prețurile atingeau ritmuri anuale de creștere de peste 50%, apreciază Ovidiu Sandor, CEO Mulberry Development.

”Nivelul mediu al veniturilor populației este, în același timp, cu aproape 100% mai mare. Conform datelor puse la dispoziție de INS, salariul mediu net în România depășește 2.400 de lei, în comparație cu 1.282 lei în 2008, iar ritmul de creștere se accelerează pe fondul concurenței pentru principala resursă a țării – forța de muncă. Avem așadar o generație mai înstărită de consumatori cu previziuni optimiste pentru anii viitori. O bună parte din tranzacții se desfășoară din resursele proprii ale cumpărătorilor, care au banii necesari (sau o bună parte din ei) acumuland cash în perioada 2009-prezent. În multe cazuri, dependența de un credit este relativ scazută”, spune Ovidiu Sandor.

nbsp;