You are here

De ce se tot scumpesc locuinţele

Publicat: 9 Jan 2018, Adevărul

Din a doua jumătate a lui 2014 încoace, preţurile locuinţelor din România se află, per ansamblu, pe un curs ascendent (în ciuda unor variaţii în minus pe alocuri). Un an bun pentru rezidenţialul autohton, 2017 nu a făcut excepţie în această privinţă. În acest context, se ridică totuşi o întrebare: ce se ascunde în spatele acestei tendinţe susţinute de scumpire?

Cauzele din spatele acestei evoluţii sunt multiple şi diferă în funcţie de segmentul de piaţă analizat, potrivit unei analize retrospective realizate de Imobiliare.ro.

Plus de 10% în 2017. Suma medie solicitată la nivel naţional de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) s-a majorat cu 10,48%, de la 1.050 de euro pe metru pătrat util, până la 1.160 de euro pe metru pătrat util la nivelul lui decembrie 2017. Tendinţa de creştere a fost resimţită în majoritatea reşedinţelor de judeţ ale ţării, iar în Capitală, locuinţele s-au apreciat cu 10%, de la 1.141 la 1.256 de euro pe metru pătrat util. (Se impune însă precizarea că ritmul de creştere a valorilor efective de tranzacţionare este, în general, mai scăzut decât cel al preţurilor cerute.)

nbsp;