You are here

Locuinţele şi creditele se scumpesc în noul an

Publicat: 11 Jan 2018, Capital

Locuinţele din marile oraşe ale ţării vor continua să se scumpească cu circa 5% şi în 2018, dobânda ROBOR s-ar putea dubla, iar Prima Casă s-ar putea rezuma la persoanele cu venituri reduse. În această perspectivă, românii care au deja credite pentru locuinţe vor suporta o majorare de 350 de lei a ratei, faţă de nivelul actual, iar cei care vor să îşi cumpere una trebuie să mai facă economii.

Preţul locuinţelor din România va continua tendinţa de creştere, consemnată în ultimele trimestre, dacă se vor păstra condiţiile macroeconomice, susţine Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) 2016-2017.

„Creşterea preţurilor va mai dura cel puţin un an, dacă nu se întâmplă ceva semnificativ rău. Această evoluţie este alimentată de faptul că România are cea mai mare creştere economică din UE, de creşterea salariului minim şi mediu, dar este influenţată şi de modul în care se va pune în aplicare programul de guvernare şi în ce măsură vor fi sau nu mişcări sociale. Totuşi, nu vom asista la creşteri spectaculoase de preţuri. În cele mai multe zone nu s-a ajuns la nivelul din 2007, dar sunt şi locuri în care s-a depăşit acest nivel, cum este Cluj-Napoca sau Timişoara“, spune Manaţe.

nbsp;